general-image

Κτηματοεφαρμογή Κρήτης: Δηλώστε τώρα την Περιουσία σας στο Κτηματολόγιο.

Παράταση προθεσμιών για τη συλλογή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο στην Κρήτη σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Δηλώσεις ακίνητης περιουσίας για Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Στο Ηράκλειο η κτηματογράφηση ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου 2021. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου αφορά τρεις δήμους: Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τους ανωτέρω Καλλικρατικούς Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου λήγει στις 22 Φεβρουαρίου 2022 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 23 Μαΐου 2022 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Στα Χανιά η κτηματογράφηση ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου 2021. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην περιφερειακή ενότητα Χανίων αφορά πέντε δήμους: ολόκληρους τους δήμους Αποκορώνου, Καντάνου – Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά και Σφακίων και το υπόλοιπο του δήμου Χανίων, δηλαδή τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αγίας Μαρίνης, Αγιάς, Βαμβακοπούλου, Βαρύπετρου, Θερίσου, Κεραμιών. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων λήγει στις 18 Ιανουαρίου 2022.

Στο Ρέθυμνο η κτηματογράφηση ξεκίνησε 30 Ιουνίου 2021. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου λήγει στις 15 Μαρτίου 2022 για τους κατοίκους της ημεδαπής και για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η συμμετοχή των πολιτών για υποβολή των εμπράγματων δικαιωμάτων τους στις περιοχές κτηματογράφησης είναι υποχρεωτική, όπως και η συμμετοχή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημόσιου Δικαίου.

Η δήλωση αφορά στο δικαίωμα επί ακινήτου και όχι στο ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν (π.χ. τόσο αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα όσο και αυτός που έχει την επικαρπία του ακινήτου).

Η μη δήλωση του στο χρονικό περιθώριο της προθεσμίας θα έχει ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό του ακινήτου ως ‘’αγνώστου ιδιοκτήτη’’ ή εκπρόθεσμου σε περίπτωση δήλωσης του μετά το τέλος της προθεσμίας. Οι επιπτώσεις αυτού είναι η αδυναμία καταβολής επιδοτήσεων, η αδυναμία μεταβίβασης του, αδειοδότησης κτλ. στη περίπτωση του ‘’αγνώστου ιδιοκτήτη’’. Στη περίπτωση της εκπρόθεσμης δήλωσης υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των προστίμων ή της υπερτιμολόγησης του τελικού παραβόλου.

Η TRUST CC – Κτηματοεφαρμογή Κρήτης εξειδικεύεται στην κτηματογράφηση ακινήτων, φυσικών και νομικών προσώπων . Διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό τοπογράφους και νομικούς συμβούλους με τριετή εμπειρία στην κτηματογράφηση Δ. Ελλάδας και Κυκλάδων και προσφέρει ολοκληρωμένη και ασφαλή υπηρεσία κτηματογράφησης.

Πρόκειται για υπηρεσία μιας στάσης, καθώς ο πελάτης, μας προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αναλαμβάνουμε έως τέλους την διεκπεραίωση του φακέλου του από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό μας.

ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Αντιμέτωποι με ποικίλα πρόστιμα είναι όσοι δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο. Το ύψος των προστίμων για εκπρόθεσμη δήλωση υπολογίζεται βάσει του είδους και της αξίας του ακινήτου, ενώ σε πιο ακραίες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί το ακίνητο ως «αγνώστου ιδιοκτήτου» και να περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης δεν καταφέρει να υποβάλλει έγκαιρα τη δήλωσή του κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης στην περιοχή του, υπάρχει η δυνατότητα εκπρόθεσμης δήλωσης, μέχρι τη σχετική ημερομηνία που ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Υπολογισμός και καταβολή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης   

Για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Ο υπολογισμός του τέλους γίνεται από το Γραφείο Κτηματογράφησης μετά την προσωρινή καταχώριση των στοιχείων της δήλωσης. Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται μόνο μετά την καταβολή του παγίου τέλους. Σχετικές πληροφορίες δίνονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Το ποσό του παγίου τέλους κτηματογράφησης ανέρχεται σε:

  • τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κλπ),
  • είκοσι (20) ευρώ ανά δικαίωμα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα).

Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών) τα φυσικά πρόσωπα μόνον που υποβάλουν δήλωση για περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα εντός του ίδιου Ο.Τ.Α., καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο (2) μόνο δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.

Η εταιρεία Trust – Κτηματοεφαρμογή Κρήτης αναλαμβάνει την ορθή συμπλήρωση και υποβολή του φακέλου της δήλωσης της περιουσίας σας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Υπηρεσίες Κτηματοεφαρμογής Κυκλάδων:

  1. ΣΥΝΤΑΞΗ  ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ
  2. ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΑΚΡΊΒΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ
  3. ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
  4. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
  5. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
  6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ                                                                                                           

ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΡΗΤΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Καλλικρατικοί Δήμοι: Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου και ορισμένες Δημοτικές Ενότητες από και το υπόλοιπο του δήμου Ρεθύμνου, δηλαδή τις περιοχές  Αμνάτου, Αρχαίας Ελεύθερνας, Ελευθέρνης, Έρφων, Κυριάννας, Μέσης, Παγκαλοχωρίου, Πηγής, Πρίνου, Σκουλουφίων, Χαμαλευρίου, Χαρκίων, Βιλανδρέδου, Κάτω Πόρου, Μυριοκεφάλων, Αγίου Κωνσταντίνου, Άνω Βαλσαμονέρου, Γωνιάς, Ζουριδίου, Καλονύκτου, Κάτω Βαλσαμονέρου, Μαλακίων, Μούντρου, Ρουστίκων, Σαϊτουρών, ΦραντζεσκιανώνΜετοχίων, Γουλεδιανών, Καρές, Καστέλλου, Κούμων, Όρους και Σελλίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Καλλικρατικοί Δήμοι: Αποκορώνου, Καντάνου – Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά και Σφακίων και το υπόλοιπο του δήμου Χανίων, δηλαδή τις περιοχές Αγίας Μαρίνης, Αγιάς, Βαμβακοπούλου, Βαρυπέτρου, Θερίσου, Μαλάξας, Αρωνίου, Μουζούρα, Στερνών, Χωρδακίου, Καλαμίου και Τσικαλαριών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚαλλικρατικόςΔήμος Ηρακλείου:
Προκαποδιστριακοί Ο.Τ.Α:Αγίου Μύρωνος, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκεφάλου, Πυργούς,  Βουτών, Δαφνέ, Σκαλανίου, Σταυρακίων, Καλλιθέας, Νέας Αλικαρνασσού, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασίων, Σίβας και Τεμένους (Αγίου Σύλλα, Κυπαρίσσου και Προφήτου Ηλία)
ΚαλλικρατικόςΔήμος Μαλεβιζίου
Προκαποδιστριακοί Ο.Τ.Α.:Γαζίου (Γαζίου και Καλεσίων), Αχλάδας, Ροδιάς, Φόδελε, Κρουσώνος, Κορφών, Λουτρακίου, Σάρχου, Αηδονοχωρίου, Αστυρακίου, Γωνιών (Μαλεβιζίου), Δαμάστας, Καμαρίου, Καμαριώτου, Κεραμουτσίου, Μαράθου, Μονής και Τυλίσου
Καλλικρατικός Δήμος Χερσονήσου
Προκαποδιστριακοί Ο.Τ.Α.:Ανωπόλεως, Γουβών (Γουβών, Καλού Χωρίου, Κόξαρης και Χαρασού), Ελαίας, Επάνω Βαθείας, Κάτω Βαθείας,  Αϊτανίων, Γαλίφας, Επισκοπής, Καινούργιου Χωριού, Σγουροκεφαλίου, Μαλίων (Μαλίων και Κρασίου), Μοχού, Λιμένος Χερσονήσου, Χερσονήσου, Αβδού, Γωνιών (Πεδιάδος), Κεράς και Ποταμιών

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση Ακινήτου στο Κτηματολόγιο:

Τα γραφεία μας θα λειτουργούν από τις 08.30 π.μ. ως 20.30 μ.μ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Αττική: 2102208174 – 2102208024 – kykladesktima@gmail.com
Χανιά: 2821073651 – 6986580528 – ktimahania@gmail.com